Clicky

Planera USA resan
English

Tips hur du planerar själva resan till Orlando och USA

(tips om aktiviteter i Orlando finns på Aktivitetssidan.)


Här finns allt om Budget, ESTA/Visum, Flygbiljetter, Hyrbil, Trafik, Kreditkort, Mobiltelefon, Bagage och massa andra praktiska saker.


Budget

Vad en Floridaresa kommer att kosta är svårt att ge ett exakt svar på men en grov budget för en tvåbarnsfamilj kan se ut såhär:

  • Flygbiljetter 4-5000kr/person, på sommaren +2500kr
  • Hyrbil 250-300kr/dygn plus bensin och vägavgifter
  • Hotellboende 750-3000kr/dygn, 1 rum med 2 dubbelsängar.
  • Äta ute 1700kr/dygn (se tabell intill), Miami Beach/Key West kostar 25% mer
  • Självhushåll 4-500kr/dygn
  • Parkbiljetter 800-1200kr/person och dag, billigare med många dagar
  • Shopping och övriga nöjen valfritt, men de flesta handlar kläder för minst 5000kr


Som framgår är det parkbiljetter, mat och boende som blir den största kostnaden och där man kan påverka totalkostnaden mest. Boendepriserna varierar kraftigt över året och kan man undvika skolloven finns mycket pengar att spara. Fungerar det dessutom inte med att max 4 personer delar på två sängar så kan boendekostnaden fördubblas.

Om man väljer möjligheten med självhushåll betyder det ju inte att man måste laga egen mat varje dag, man tar var dag som den kommer och take-away är billigt.

För parkbiljetterna så är det enklast att spara om man väljer flera dagar i parkerna inom samma koncern, Disney, Universal eller SeaWorld.


Väljer ni att bo i vår lägenhet så får ni inte bara ett fantastiskt boende med plats för 8(!) personer, ni väljer även själva hur mycket ni vill spara genom att laga en del av måltiderna själva samt att ni slipper gå ut för frukost, mellanmål, snacks, läsk, glass, en drink. Barnen blir glada och föräldrarna slipper tjat och sparar en massa pengar



ESTA

Glöm inte att du måste skaffa ESTA inresetillstånd i god tid före avresan. OBS det är denna sida som gäller, det finns många "ESTA-mäklare" på nätet som gör samma sak åt dig men tar $50 för jobbet (Har du råkat ut för detta så reklamera till den sidan, ofta kan man få tillbaka pengarna). Priset är $14 per person. ESTA är giltigt i max 2 år om inte passet går ut innan dess eller att du byter namn. Har du varit i USA de senaste 2 åren kan du kontrollera ditt ESTA status på hemsidan. Du behöver inte ta med dig kopior på tillståndet när du reser men spara det i din mailbox för ev framtida behov.

Om du inte kan få ett godkänt ESTA måste du söka visum på amerikanska ambassaden och detta kan ta flera månader och inkluderar personlig intervju på ambassaden. Är du inte svensk (eller EU) medborgare kan du kontrollera vilka dokument och hälsokrav som finns för att resa till USA på IATAs sida.

Nya krav har tillkommit beträffande tidigare resor i mellanöstern som i sig kan leda till att man som svensk måste söka visum istället för ESTA. En bra sida för information om visum är VisaJourney

Planera Flygresan

Orlando har 2 internationella flygplatser, Orlando International Airport (MCO) är Floridas största flygplats och ligger knappt 40 min från lägenheten. Flygplatsen har 2017 blivit utsedd till USAs bästa "Mega-flygplats" där tex JFK, Newark, O'Hare hamnar bland de sista.

Det går även att flyga till Miami, Tampa och Fort Lauderdale. Det blir lite extra tid i bilen, men speciellt flyg till Miami brukar vara  billigare än till Orlando. Räkna med att det tar minst 3,5h att köra upp till Orlando från Miami.

Normalt kostar det från 4.500 kr t.o.r från Skandinavien till Orlando och 4000 kr till Miami. Se säsongsvariationerna för flygbiljetter här intilll, klicka på bilden för att förstora den. Man kan ofta hitta billigare biljetter men i regel med längre restid.

Flygpriserna släpps i numera hos många flygbolag 12 månader (361 dagar) istället för 11 månader innan hemresan, att hitta det bästa priset med hänsyn till pris och restid kan ta tid. Notera att alla flygsökmotorer bara kan söka på max 11 månader, men t.ex. Momondo kan söka på 12 månader.

Ett råd är att inte vänta för länge, speciellt som Orlando är en extremt populär destination. Senast 2-3 månader innan avresa bör ni boka men bästa priserna brukar man hitta 8-12 månader innan avresa. För att hitta bra priser så ha lite is i magen, använd er av flygsökmotorernas bevakningstjänster och slå till när priset känns rätt, ofta säljs dom bästa biljetterna ut snabbt vid kampanjer.

Tidigare var det i princip bara att hitta ett pris, men nu när man ibland får betala extra för bagage osv samt kreditkortsavgifter så hänger många sökmotorer inte med längre utan slutpriset blir mycket högre (upp till 1500kr) än priset i sökmotorn.


Vi har sommaren 2018 reviderat våra rekommendationer över "bästa" sökmotorn mycket baserat på dom extra avgifterna och nedan är en kort sammanfattning.

  • Flygresor.se är nog den sökmotor som är bäst att börja med. Utmärkta hjälpmedel för att få en bra översikt samt att man kan välja betalningssätt och antal väskor och få totalpriset i resultatlistan. Bevakningstjänsten är dock långsam.
  • Google Flights är snabbast och intellegentast samt bäst på att hitta priser hos flygbolagen direkt. Enbart 2 resebyråer kopplade och då kanske marknadens seriösaste sådana (Ticket och Expedia). Dessutom kan man söka på flera utrese- och ankomstflygplatser (ARN, CPH, GOT resp MCO, SFB, TPA, MIA, FLL) samtidigt. Ingen möjlighet att få fram kostnaden för bagage etc men överlägset bästa information om själva flygen, tex benutrymme, WiFi, om det är vanligt med förseningar mm. Skapligt snabb bevakningstjänst.
  • SkyScanner har en utmärkt bevakningstjänst som är snabbast av dom vi testat så du får ett email om priserna ändras, ofta före alla andra. Men ingen visning av bagage och betalningsavgifter. Sidan verkar även vara den som har flest resebyråer kopplade till sig.
  • Momondo brukar vara bäst på att hitta låga priser hos resebyråer men har en dålig bevakningstjänst, resultatet är rörigt och priserna utan bagage och betalningsavgifter. Den tidigare bästa söksidan har fått lämna tronen.
  • Kayak köpte Momondo för några år sedan och det verkar som om alla utvecklingsresurer läggs här. Bra filter, möjlighet att få resultatet inklusive bagage och betalningsavgifter.  Bevakningstjänsten är skapligt snabb men ännu ganska få resebyråer uppkopplade.


Vi använder själva samtliga sidor ovan för att hitta bästa erbjudandet och vi börjar leta 361 dagar innan nästa hemresa och sätta bevakningar hos flera av söksidorna.

Vi brukar även använda oss av Refunder för att få extra rabatt. Den återbetalning man kan få varierar. Denna Refunderlänk ger en liten extra bonus till både er och oss när ni signar upp.

Har man väl hittat en flight som passar kan man ta till ett nytt knep för att hitta lägsta pris. Gå in på resp flygbolags landsida (.se, .dk, .com osv) och sök på priser för de flyg du vill åka med. Fungerar utmärkt hos t.ex. SAS och Norwegian men inte hos t.ex. hos Lufthansa. Vi har sparat mycket pengar på detta och vi brukar kolla dom skandinaviska, tyska och amerikanska sidorna hos flygbolagen. Tänk bara på att lägga till eventuellt  valutapåslag vid köp från ett annat land.

Vi råder dessutom att om inte priset är markant mycket billigare hos en resebyrå att alltid boka direkt med flygbolagen. Om allt går som det ska, är inte resebyrån något problem, men så fort det strular innan avresan (ändring av flygtider, inställda flyg etc) så kan man ibland hamna i kläm mellan flygbolag och resebyrå.

Om man enbart ska välja direktflyg eller om det är OK att mellanlanda i Europa eller Nordamerika är en rent personlig fråga. Direktflyg blir oftast dyrare och då flygtiden är runt 10h så kan det bli riktigt jobbigt. En mellanlandning i Kanada/ Norra USA med en bensträckare känns oftast väldigt skönt dessutom sköter man pass och tullkontroll i samband med mellanlandningen. Därför behöver ni ungefär 2 timmar mellan flygen.

Skulle det bli förseningar så ni missar anslutningen så bokar flygbolaget om er till nästa flyg utan kostnad.

Notera att om man mellanlandar i Kanada så måste man nu skaffa eTA, deras motsvarighet till ESTA.

När det gäller betalningen av själva flygresan så är det bästa att betala med kreditkort, då faller köpet under kreditköpslagen vilken t.ex. kan skydda dig om flygbolaget skulle gå i konkurs. Dessutom så inkluderas oftast avbeställningsskydd och diverse extra reseförsäkringar. Läs villkoren noga på din banks hemsida vad som gäller för just ditt kort. Med undantag av Ticket's avbokningsskydd så brukar resebyråernas extraförsäkringar mm vara bortkastade pengar.

Vilket namn/födelseort ska jag fylla i?

I Sverige har vi en ganska ovanliga namnregler och det kan ibland vara svårt att veta vad man ska fylla i på ESTA, APIS, Flygbiljetter osv. Utan att gå in på detaljerna så finns det bara ett 100% sätt att få det helt rätt, skriv exakt som det står i ditt pass. När det gäller ESTA ansökan kan man numera även fotografera sitt pass för att det ska bli korrekt ifyllt.

Är det förnamn du ska numera fylla i samtliga förnamn i ditt pass i samma ordning som dom står i ditt pass, för efternamn så skall man fylla i det som står under efternamn i passet. Är man osäker ska man titta längst nere på passet, där står den maskinläsbara texten.

Denna börjar med: P<SWE"Efternamn"<<"Första förnamn"<"andra förnamn"< osv.

Födelseort står även det i passet och då är det t.ex. Oskar och inte Stockholm du ska fylla i om du nu bodde i Oskars församling när du föddes. å, ä, ö skall skrivas som aa, ae rep oe.

Skulle du nu gjort fel så brukar det oftast gå bra ändå så länge namnen du skrivit finns med i passet.


Hyrbil

Hyrbil är nästan ett måste om ni ska kunna dra full nytta av er vistelse. Hyra bil i Orlando är billigt och det är mycket lättkört i trafiken. Orlando är världens överlägset största hyrbilsmarknad då nästan alla som kommer hit väljer att plocka ut en hyrbil.

Det är mycket billigare att boka hemifrån samt att du vet att alla försäkringar du måste ha är inkluderat i priset. Enklast är att använda sidor som t.ex. AutoEurope eller RentalCars för att hitta bra erbjudanden men.........

Bästa sätt är att titta på hyrbilsfirmornas sidor och för att få de bästa erbjudanden där så gå med i deras medlemskluastatine där ni kan få extra rabatter dessutom leta efter bra rabattkoder på tex FlyerTalk. Är du medlem i t.ex. EuroBonus eller andra flygbolag eller Hotellkedjor kan även detta ge rabatt, men se upp här med att hyrbilsbolagen tar betalt om du registrerar t.ex. ditt EuroBonus kort för att få poäng.

Vissa hyrbilsfirmor kan vara lite lömska i sin prissättning mellan medlemmar och icke medlemmar och visar högre pris om du först loggar in dig jämfört med att söka "anonymt". Kolla därför alltid om medlemspriset är dyrare och om det är så logga inte in förrän du fått fram pris som icke-medlem.

Kanske har din arbetsgivare ett avtal du kan utnyttja.

En annan fördel att vara medlem hos en hyrbilsbilfirma och boka direkt är att många av hyrbilsfirmorna har en "gräddfil" för sina medlemmar. Istället för att ställa sig i en lång kö på flygplatsen går man direkt ut till garaget och där står din bil och väntar med ditt namn på den. Kan spara upp till en timme i väntan.

Vi brukar även använda oss av Refunder för att få extra rabatt. Den återbetalning man kan få varierar mellan 2 och 10%. Denna länk ger en liten extra bonus till både er och oss när ni signar upp, därefter installerar du deras plug-in i din webbläsare.

Ett annat knep är här, precis som för flyg, att kolla priserna från hyrbilsbolagen i andra EU länder, Irland (.ie) har ofta bättre priser än .se.

Ytterligare ett sätt att spara pengar är att inte hämta/lämna bilen på flygplatsen utan istället från ett kontor "på stan". Speciellt under kampanjer så kan det skilja 30-40% i pris! Men se upp, öppettiderna och bilutbud är ofta begränsade och det är inte alltid man kommer ut ur ankomsthallen när man tänkt sig.


Det enda som är värt att lägga till på plats är extra förare samt SunPass (vägtullsbetalning). Runt Orlando klarar men sig med att stanna och betala vid de flesta  tullstationerna men det kan bli många stopp och långa köer, så det är väldigt smidigt med automatisk betalning så man bara kan åka förbi i 100km/h. Runt Miami och nu även Orlando finns det tullstationer där man måste ha Sunpass.


Notera att reglerna för extra förare skiljer sig mycket mellan olika hyrbilsfirmor, så pass mycket att det påverkar valet av hyrbilsfirma. Avis, Budget, Hertz och Enterprise brukar inte ta extra betalt för maka/make/partner som extra förare vilket brukar vara väldigt dyrt ($10-$13/dygn) hos andra uthyrare.

SunPass reglerna/avgifterna skiljer även dom mellan firmorna, upp till $100 för en 3 veckors hyra skiljer den billigaste jämfört med den dyraste. Se upp med Dollar, Thrifty, Sixt och Fox som alla tar hutlöst betalt för SunPass. (mer om SunPass nedanför)


När det gäller bilbarnstolar är inte regelverket helt enkelt, men utgå från följande guideline:

  • I Florida är det lagkrav på att barn upp till 6 år/145cm ska sitta fastspända i en godkänd stol eller på en bilkudde (booster seat).
  • En svensk (europeisk) stol är godkänd i USA och våra ISOFIX fästen passar i amerikanska bilar.
  • En amerikansk stol är inte godkänd i Europa.
  • Placera inga barn under 13 år i framsätet.
  • 3 alternativ finns när ni åker dit; hyra av hyrbilsfirman, ta med era stolar/kuddar hemifrån (kontrollera reglerna för ditt flygbolag) eller köp på plats från t.ex. Walmart.

GPS (Navigator) är ett måste, antingen kan man hyra av bilfirman (dyrt) eller installera på sin smartphone (att köpa en separat GPS är nuförtiden onödigt). Om man väljer smartphone lösningen så är det bra med en app som laddar ner kartan till telefonen. Även om man laddat ned kartan så råder vi starkt att ändå ha tillgång till internet och på så sätt få tillgång till sekundaktuell trafikinformation. Jättelånga köer kan byggas upp på några få minuter.

Gratisapparna Here (internet behövs ej) och Wase (internet krävs) är en riktigt bra navigationsappar men Google Maps och Apple Maps (internet krävs) funkar även de bra. Glöm inte att telefonen måste laddas under körning samt ni behöver en hållare för den.

Vi har jämfört hur bra olika GPS lösningar fungerar i Florida, läs testet här.


Om man har hyrt billigt från en agent tex AutoEurope, så försöker bilfirman på plats ofta att övertala en om att uppgradera för dyra pengar, stå på er och boka hellre lite bättre och större från början. De försäkringar ni får med vid bokningen är de ni måste ha.


Vi vill även rekommendera att betala hyrbilen med ett Kreditkort, orsaken är att hyrbilsfirman reserverar inte bara vad hyran kostar, utan oftast även en ytterligare säkerhet. Denna säkerhet kan ligga på tusentals kronor och det är bättre att ha dessa låsta på ett kreditkort än från bankkontot.


När det gäller storlek på bilen så är oftast bagaget som styr. En tumregel är att alltid hyra en storlek större än vad ni tror ni behöver. Det är väldigt dyrt att gradera upp storleken på bilen på flygplatsen, ofta säger dom att det bara kostar $20... men nämner inte att det är per dag.


Eget SunPass är fullt möjligt att skaffa, man slipper hyrbilsfirmornas avgifter och det är väldigt smidigt att ordna och är det absolut enklaste och billigaste sättet att betala vägtullar med. Vi berättar gärna mer hur man gör på bästa sätt och vilka alternativ som finns.


Att tanka bilen i USA är faktiskt omständligare än man tror. Visst finns det automattankar men maskinen frågar då efter ditt postnummer, så långt har det enbart fungerat en gång för oss med att ange vårt svenska postnummer och en gång lyckades vi t.o.m att spärra kortet *mardröm* när vi testade olika koder.

Proceduren är istället att man går in på macken och betalar en summa i förskott så det gäller att ha lite koll på tankens storlek och hur många gallons man kan fylla den med. Förskottsbetalar man för mycket kontant så går man in på macken igen och får tillbaka växelpengarna. Har man betalat med kort så kommer enbart det man tankat för att dras, men ta ändå för vana att gå tillbaka och begär ett kvitto. Känner du dig osäker vid första tankningen, betala $20 i förskott som ger runt 30 liter så får du en känsla för hur mycket som går i tanken.

Till sist, vad ni än har hört tidigare, Internationellt körkort behövs inte för svenskar i Florida

Mobiltelefoni

Svenska mobiltelefoner fungerar utmärkt i USA, har ni kontantkort så kontrollera noga hur detta fungerar innan ni åker. Däremot är det väldigt dyrt att både ringa och ta emot samtal med ett svenskt abonnemang, ungefär 15kr/min. Data roaming är väldigt dyrt, så se till att slå av detta innan ni kommer fram.


Har ni behov av ringa eller koppla upp er mot internet så finns det två alternativ:

Köp ett amerikanskt kontantkort, kostar från c:a $30 (t.ex. T-mobile). Gå in på närmaste T-Mobile eller AT&T butik eller liknande och tala om vad ni behöver. Notera att operatörsbundna telefoner kan vara spärrade från amerikanska kontantkort men personalen på plats hjälper er med allt för att komma igång.

Viktigt att notera att inte alla amerikanska mobilnätverk fungerar med svenska telefoner. Välj AT&T eller T-Mobile. Verizon och Sprint fungerar troligtvis INTE med din svenska telefon.

mobilsurf USA

Är det bara surfmöjligheter ni behöver extra, när ni inte har WiFi uppkoppling, så erbjuder de svenska mobiloperatörerna lite olika möjligheter.

Kolla alltid  upp med din operatör vad som gäller och hur det fungerar. Nu har även Telenor inkluderat i sina nya abonemang Surf i USA på samma sätt som inom EU.

Vi rekommenderar att ha minst en av era telefoner med data tillgång.

För att ringa använder vi FaceTime, Skype och Facebook, fungerar alldeles utmärkt när man har mobilsurf eller ett WiFi nätverk i närheten, t.ex. i lägenheten.

När ni hyr lägenheten direkt av oss har ni dessutom gratis samtal inom Nordamerika  från den fasta telefonen.


Bank- och Kreditkort.

I USA så betalar man det mesta med sitt bank/kreditkort. De flesta svenska kort tar ut både uttagsavgift vid bankomatuttag (ATM) på 25-40SEK samt lägger på ett valutapåslag på 1,5-2%.

Vi rekomenderar starkt att använda kreditkort för USA resan, dels för de extra försäkringar som ingår, men det innebär även en extra trygghet att inte exponera sina banktillgångar. Att välja kreditkort är inte helt enkelt, det blir till att avväga valutapåslag, ATM avgifter, försäkringar, årskostnad och lite extra lull-lull som olika kort erbjuder. Men Santander, COOP Mer samt Forex är samtliga bra resekort och Norwegian Bank, som är gratis, har bra villkor för ATM uttag. Ett nytt kortkoncept har lanserats av Klarna, här kan man välja om det ska fungera som betalkort kopplat till valfri bank eller kreditkort och ändra när man vill, inget valutapåslag, gratis om det används som betalkort, kan kopplas till ApplePay men fungerar inte i ATM.

Vissa bankomater i USA tar ut en lokal fast avgift på ett par dollar. Detta står alltid på bankomaten om så är fallet.


Hur ni än väljer att göra så rekommenderar vi starkt att ni har med er minst 2 olika kort som är utfärdade av olika banker. Det händer tyvärr inte allt för sällan att något kort inte fungerar temporärt, speciellt då svenska banker ofta gör "nattuppdateringar" av sina system och det är samtidigt som man shoppar i Orlando och det är inte ovanligt att korttransaktioner blockeras 30-60 minuter på natten svensk tid.


Till sist, när ni betalar med kort och får frågan "Debit or Credit", svara alltid "Credit" även om det är ett svenskt bankkort (DebitCard) samt kommer frågan om du vill betala i SEK eller USD, välj alltid USD då växlingskursen blir bättr

Kombinera Orlando resan med att besöka Miami Beach.

Florida är ju en av de mest fantastiska platser man kan åka till där utbud och klimat slår det mesta. Resan är lång så varför inte kombinera Orlando vistelsen med en tid vid havet. I Miami Beach kan man bada året runt och utbud och nöjen är jättelikt, men till stora delar annorlunda än Orlando. Vi samarbetar med en svensk familj som hyr ut sitt hus i Miami Beach, även dom tipsar  om nöjen och aktiviteter men i södra Florida istället. Mer information på deras hemsida miamitravel.se.

Bagage.

Ni kommer att handla mycket när ni är i Orlando så packa inte för mycket när ni åker. De flesta flygbolag tillåter 1 incheckad väska per person och maxvikten är 23kg. En väska full med nyinköpta kläder kommer snabbt upp i maxvikt, så gör som vi och skaffa en väskvåg och ta med.

Väskor är billigt i USA och behöver ni en ny så passa på och köp en där. Åker ni tex med Norwegian så slipper ni ju betala för att ta med en tom resväska.

Billiga kvalitetväskor finns t.ex hos Ross Dress for Less, TJ Maxx och Premium Outlets. Tänk dock på att väskorna bör ha TSA lås då väskan ofta öppnas på hemvägen av säkerhetskontrollen i USA.

Matkostnader tabell.

Klicka för förstoring

Säsongspriser flyg.

Klicka för förstoring

Flygpriser Orlando

Reselänkar

Nedan finns ett antal reserelaterade länkar som kan hjälpa till att skräddarsy just din resa till Orlando

Trafikregler i Florida


Att köra bil i Florida är absolut inte svårt. Vägarna är välskyltade och breda och tempot är mycket lägre än i svenska städer.

Trafiklagar stiftas på delstatsnivå och

det finns några trafikregler som skiljer sig gentemot Sverige och kan vara bra att känna till:


Högersväng vid rödljus.

Om inget annat står i korsningen, får man svänga höger även om det är rött. Man måste dock stanna först och lämna företräde för all trafik och fotgängare. (Som att svänga höger vid en svensk stoppskylt)


Köra om till höger.

Det är tillåtet att köra om till höger på tvåfiliga vägar men nya lagar från 2014 gör regelverket lite motsägelsefullt. Därför är rådet att inte ligga kvar i vänsterfilen utan kör på samma sätt som i Sverige.


Skolbussar

Det är förbjudet att köra förbi en skolbuss som stannat och satt på blinkande ljus. Denna regel gäller även om bussen stannat i motsatt körbana förutsatt att det saknas räcke mellan körbanorna.


4-vägs stoppskyltar i korsning.

Det är väldigt vanligt med att korsningar som saknar rödljus istället har stoppskyltar från alla håll. Regelverket är enkelt men du måste vara uppmärksam. Man fortsätter att köra i samma turordning som bilarna kom fram till korsningen. Detta fungerar i USA men skulle aldrig fungerat i Europa's hetsiga trafik.


Utrycknings/service fordon

Om det står en bil med blinkande ljus på taket vid vägkanten som man ska passera måste ni antingen köra ut o lämna en tom fil mellan er och den andra bilen eller alternativt sänka farten till 20mph.


Poliskontroller

Fartkontroller, nykterhetskontroller och andra trafikkontroller är mycket mera vanligt än i Sverige. Så kör lagligt och missbruka inte den höga  környkterhetsgränsen på 0,8‰.

Lokal tid i Orlando.



Normalt sett brukar Orlando ligga 6 timmar efter Sverige, men USA har inte samma dagar för att växla mellan sommar och vintertid. Det betyder att det under mars och slutet av oktober är 5 timmars skillnad.

relojes para web gratis clock for blog

Klockan: AM/PM

Ganska snabbt lär man sig skillnaden mellan AM och PM, mao morgon eller kväll. Däremot är tiden mellan 12 och 1 lite knepigare.


8:30 AM = 08:30

8:30 PM = 20:30

12:30 AM = 00:30

12:30 PM = 12:30

12 Noon = 12:00

12 Midnight = 24:00


Begreppet 12 AM eller PM finns alltså inte eftersom det är omöjligt att definiera. Om det slarvas så means oftast 12AM noon och 12PM midnight.

Amerikanska enheter till svenska

Hela tiden under Florida-vistelsen så stöter man på det amerikanska måttsystemet.

Ofta behöver man göra en snabb huvudräkning för att kunna skaffa sig en uppfattning hur mycket saker är.

För snabb huvudräkning använder vi själva:


1 mile är ungefär 1,5 km

1 Yard är ungefär 1 m

1 foot är ungefär 30 cm

1 inch är ungefär 2,5 cm


1 gallon är ungefär 4 l

1 quart (Qt) är ungefär 1 l

1 ounce (Oz) är ungefär 3 cl


1 pound (lb) är ungefär 0,5 kg

10 ounce (Oz) är ungefär 1 hg


Inget av värdena ovan är exakta, behöver ni mer exakta resultat så finns konverteringssidor på nätet. Notera även att det skiljer i många fall på brittiska respektive amerikanska mått, även om dom heter samma sak.

Taxi i Orlando


Taxi finns det gott om i Orlando men vill man åka lite billigare så testa gärna det privata taxinätverket  Uber. Förbered gärna innan resan genom att ladda ner deras app. Övriga taxibolags uppskattade priser hittar ni här.

Receptionen hjälper er att boka taxi.



"Första 5 minuterna"


Många är oroliga över att köra i Florida även om det är väldigt smidigt och lättkört. Trots detta kan det för dom flesta bli lite jobbigt dom första 5 minuterna i hyrbilen från flygplatsen.


Våra råd är:


  • Ta med er GPS hemifrån i telefonen.


  • Programmera in första destinationen hemma.


  • Om appen är ny, använd den hemma först så ni lär er den.


  • Vänta tills GPSen har fått kontakt och räknat ut rutten innan ni börjar köra.


  • Sätt på halvljuset om det är mörkt innan ni lämnar garaget.


  • Ta det lugnt även om det "vimlar" av taxibilar och shuttlebussar.


  • Ha järnkoll åt vilket håll ni ska åka, det kan inom väldigt kort tid vara flera vägval ni ska göra både åt höger o vänster.


"Lås fast" vänsterfoten i golvet så att ni inte får för er att trampa ner kopplingen => tvärnit.


Låter väldigt basic, men efter en lång tröttsam resa plus lite allmän oro så kan dessa första 5 minuter sätta en prägel på hela resan.


Efter 5 min är ni borta från flygplatsen och vant er vid bilen och resten av resan kommer bara att flyta på hur enkelt som helst.