Clicky

Nöjesparkerna
English

Vilken nöjespark passar just er?

Orlandoområdet med sina 9 stora parker plus 7 vattenparker är ”The Theme Park Capital of the World”.


Då det finns massor beskrivet i detalj på internet plus en massa filmer på YouTube så går vi inte in i detalj på varje park utan ger nedan en kort överblick som kan hjälpa till vid val av parker som passar just er.


Samtliga parker har något som lockar såväl små barn som far- o morföräldrar och samtliga har åkattraktioner, shower, restauranger, souvenirer och härliga miljöer.


Det är inte billigt, men värt varenda dollar att besöka parkerna och det gäller att kombinera och planera väl. Det tar på krafterna att besöka dem, speciellt under den varma årstiden maj-september. Helst bör man ha en vilodag mellan varje park och absolut inte fler än 2 parker per tredagars period.


Orlando hade 72 miljoner besökare 2017 vilket leder till mycket folk och därmed långa köer till de olika attraktionerna, speciellt under skolloven. Parkerna erbjuder ett system för att gå före i kön, systemet skiljer sig mellan parkerna men vill man verkligen hinna med och uppleva så mycket som möjligt så bör man definitivt nyttja detta system. Dessa fast-/expresspass kostar en del på Universal och SeaWorld parkerna (Disney har ett annat system) men är värt pengarna.

Vissa attraktioner hos Disney och Universal har även en "Single Rider"-kö, här är man inte garanterad att åka tillsammans men kön går snabbare.


Vilka parker passar just er? Nedan är en kort beskrivning och vill ni fördjupa er så finns det som sagt massor att läsa på nätet och detta ska ni absolut göra INNAN ni besöker parken, planerar ni inte så kommer dagen inte bli så bra som den kunnat bli. Räkna med minst 1 dag per park.


Prismässigt är SeaWorldgruppen klart billigast och man får en enorm variation mellan dom olika parkerna. Disney's tema är oslagbart och oberoende av ålder så blir man väldigt imponerad. Universal är överlägset när det kommer till HighTech och är väldigt populärt bland svenskar.


Disney World Resort


DisneyWorld består av 4 parker plus 2 vattenparker. Helst köper man biljetter som ger inträde i valfri park under flera dagar samt att man planerar och bokar sitt besök genom Disney’s Fast Pass app. DisneyWorld är till ytan lika stort som San Fransisco, eller dubbelt så stort som Manhattan! Med över 60.000 anställda så är det USAs största arbetsplats.


Magic Kingdom

Världens mest besökta nöjespark! Här finns åkattraktioner, parader, shower, fyrverkeri och naturligtvis en massa Disneyfigurer som rör sig bland besökarna och älskar att busa med barnen. Har ni barn under 10år så är detta favoriten men även vuxna får ett stort utbyte av besöket. Ett måste under Orlandobesöket.


Epcot

En mer vuxen park där fokus ligger på teknologi, framtid samt kultur i andra länder. Även här finns åkattraktioner, parader, shower och fyrverkeri. Att prova på mat från olika länder i specifika miljöer är ett sant nöje. Missa inte ”Food&Wine Festival” på hösten samt ”International Flower and Garden Festival” på våren.

Vuxna, vetgiriga barn och Frozenfantaster (Frost) ska inte missa Epcot.


Animal Kingdom

Framförallt en fantastisk djurpark med över 1700 djur från hela världen. Parken är stor och miljöerna underbara.

Lite lugnare attraktioner och parken passar alla åldrar.

Den nya Pandora: World of Avatar som öppnade i maj-17 är bara i sig värt inträdet.


Hollywood Studios

Disney’s filmpark med fantastiska filmmiljöer, fartfyllda åkattraktioner, parader och shower. Sommaren 2018 öppnades Toy Story Land och 2019 väntas Star War Land öppnas.

Parken är en direkt konkurrent till Universal Studios och passar bäst för familjer med barn i skolåldern.


Blizzard Beach

Vattenpark med snötema(!). Härlig och bästa parken för yngre barn och som passar bra ihop med övriga disneyparker. Här hittar du även Summit Plummet som nog är det läskigaste du provat på.


Typhoon Lagoon

Vattenpark med tropiskt tema. Fantastisk "vågpool" och stor bredd på aktiviteterna. Den populäraste av Disneys vattenparker.


Universal Resort


Det mest spektakulära med Universals två parker är Harry Potter attraktionerna. Även om man inte är Harry Potter fan så måste man prova på detta och för att få fullt utbyte så måste man köpa  ”park to park” biljett då Hogwarts Express är en attraktion som transporterar dig mellan parkerna. Den nya vattenparken Vulcano Bay öppnade 2017 och ersatte Wet'n Wild. På vägen till/från parkeringen passerar ni igenom CityWalk fylld med affärer och matställen.


Universal Studios

Filmtema men inte bara från Universals egna filmer. Precis som i Los Angeles motsvarighet så pågår faktisk film/TV produktion i parken. Fantastiska attraktioner och oförglömliga upplevelser. Kompakt och fartfyllt.

Passar alla åldrar men störst utbyte får man från 10-årsåldern och uppåt.


Islands of Adventure

Den mest fartfyllda och magpirrande parken i Orlando och troligtvis även världens mest teknologiskt sofistikerade nöjespark. Fantastiska berg-o-dalbanor och 3D upplevelser. Är det enbart detta ni är på jakt efter är det här ni ska börja.

Passar alla åldrar men störst utbyte får man från tonåren och uppåt.


Volcano Bay

Vattenpark som öppnades 2017 och ersatte Wet'n Wild. Efter en lite kaotisk start så är det nu en fantastisk vattenpark som man gärna lägger till i Universals piljettpaket.


SeaWorld gruppen


SeaWorld uppfattas av många enbart som en ”delfinpark” men oj så mycket mer det erbjuds. Kraftiga rabatter om man besöker flera parker. Berg-o-dalbanorna är i världsklass.


SeaWorld.

”Orginalparken” som erbjuder fanatstiska shower med delfiner, sälar, sjölejon och späckhuggare. Utöver detta så får ni en inblick i hur man jobbar med att hjälpa djur över hela världen och sist men inte minst, fantastiska berg-o-dalbanor, bl.a. den snabbaste i Orlando, Mako. För dom yngre så finns flera riktigt uppskattade attraktioner.

Passar alla åldrar men bäst för 5-99 år.


Discovery Cove.

Kanske den absolut mest spektakulära parken i Orlando, kanske i hela världen. Här handlar det inte om att åka karusell utan här tillbringar ni en dag tillsammans med delfiner, rockor, exotiska fiskar mm. Ett minne som ni kommer att bära med er resten av livet.

Visst kan det upplevas som dyrt men tänk på att inträde till andra SeaWorld parker ingår samt att mat o dryck (även öl/vin) finns tillgängligt gratis under hela vistelsen. Dessutom jämför gärna vad det kostar att bada med delfiner på andra platser så blir det hela riktigt prisvärt.

Passar bäst från 7år och uppåt och helst simkunniga.


Busch Gardens.

En knapp timme sydväst mot Tampa ligger Busch Gardens. Detta är Berg-o-dalbanornas Mecka. Ingen annanstans hittar ni samma utbud på häftiga Berg-o-Dalbanor. För den som inte vill åka dessa så finns några vattenåk som garanterad gör er dyngsura samt en riktigt bra djurpark.

Berg-o-dalbanorna passar bäst för tonåringar och vuxna men djurparken gör att alla åldrar får en härlig dag.


Aquatica.

Orlandos kanske bästa vattenpark. Förnyas ständigt och biljetter köps med fördel i paket med övriga SeaWorld parker. Under högsäsong rekommenderas deras Quick Queue pass för att gå före i kön.


Adventure Island.

Vattenpark intill Busch Gardens, lite mindre och lugnare och har stängt under vintern.


Legoland Florida


45min söderut ligger Legoland. Parken är 4 gånger så stor som originalet i Danmark och erbjuder både åk och vattenattraktioner förutom allt legoorienterat. Detta är parken som är absolut bäst anpassad till de yngsta barnen. Kolla noga öppettiderna för parken innan ni åker, speciellt under vintermånaderna. Vattenparken i Legoland är stängd på vintern.

Passar bäst för 2-10år och kanske inget enbart vuxna och äldre barn åker till.Kennedy Space Center


En knapp timme österut ligger Kennedy Space Center, även om det inte är en nöjespark utan snarare ett museum/utställning så är den så pass unik att den måste besökas.

Här får ni se riktiga rymdraketer, månlandare osv men även filmer och en bussrundtur ut till startramper och byggplatser för dagens raketer.

Passar bäst för 7-99 år och för största möjliga utbyte bör man friska upp minnet om rymdfartens historia, 10-15min på tex Wikipedia innan besöket är en utmärks start.

Fler tips

Det finns massor med sidor på nätet som tipsar om aktuella aktiviteter. Här nedan är några av dem som är relevanta. Vissa erbjuder även rabattkuponger eller säljer parkbiljetter. Räkna dock inte med att kunna göra stora fynd på parkbiljetterna utan i bästa fall kan man spara 5-10% om man letar runt.

Hittar ni biljetter som är jättebilliga så är det troligtvis ogiltiga biljetter.


Undercover Tourist (Här finns även en kalender som visar en prognos på hur mycket folk det kommer att vara i de olika parkerna)

The DIS är en utmärkt sida för att planera besöket på det enorma DisneyWorld.

Orlando Informer (Blog med massor med tips inför Universal besöket)

Orlando Go Card Plocka ihop en mix av dina favoritattraktioner och spara 20% på biljettpriset.

WalMart 5 min bort har en liten butik där man kan köpa parkbiljetter med viss rabatt.

Vill man spendera en längre tid i parkerna och kombinera t.ex. Universal och Disney så får man vända sig till UK för bästa priserna, exempelvis:

- Attraction Tickets Direct

- Orlando Attraction Tickets

   (använd rabattkod MSE5)

- AmericanAttractions (använd

    rabattkod MSE6).

Frakt  tillkommer.

Goda råd vid parkbesök.


Några tips för att göra parkbesöken smidigare:


Åk dit tidigt för att undvika köer och den värsta värmen.


Lägg mobiltelefonen i en återförslutningsbar plastpåse.


Skriv ditt mobilnummer på barnens handleder och försegla med flytande plåster (Skin Shield)


Packa med en tunn regnponcho, bra både för "blöta åk" och eftermiddagsskuren.


Fotografera parkeringsskylten så du hittar tillbaka till bilen.


När ni kommer in i parken välj en samlingsplats som är lätt att hitta om ni kommer ifrån varandra.


Ta för vana att dricka ofta, uttorkning går snabbt och det finns massor med "vattenhål" där man kan ta en klunk vatten.


Finns det en single rider kö..ta den, går mycket snabbare.


Passa på och åka under parader och större uppträdanden.


Om inte barnen vill/får, men föräldrarna vill, utnyttja "Child Swap" systemet. Säg bara till när ni ställer er i kön så talar dom om för er hur det fungerar vid just den attraktionen.


Om ni efter dagens äventyr känner att ni skulle vilja göra om allt igen. Gå till ett servicecenter INNAN ni lämnar parken och fråga om ni kan uppgradera er biljett så att ni kan komma tillbaka dagen efter.


Skulle det "värsta" hända och ni tappar bort ett barn så säg till en av vakterna. De är otroligt effektiva och larmar sina kollegor.

När det hände oss tog det mindre än 2min innan grabben kom gåendes hand-i-hand med en vakt till oss.